Subsidie voor zonneboilers

Als ondernemer bent u wellicht op zoek naar manieren om uw bedrijfskosten te verlagen en tegelijkertijd uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Een zonneboiler kan een goede investering zijn om beide doelen te bereiken. Niet alleen kunt u hiermee flink besparen op uw energierekening, maar u draagt ook bij aan een duurzamere toekomst. In dit artikel gaan we dieper in op de subsidie voor zonneboilers en wat u moet weten voordat u deze investering doet.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een systeem dat gebruik maakt van zonne-energie om water te verwarmen. Het bestaat uit een collector die op het dak van uw bedrijfspand wordt geplaatst en een opslagtank waarin het warme water wordt bewaard. Zodra de zon schijnt, wordt het water in de collector verwarmd en via leidingen naar de opslagtank gebracht. Op deze manier heeft u altijd warm water tot uw beschikking, zonder dat u daarvoor veel energie hoeft te verbruiken.

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Een zonneboiler biedt verschillende voordelen voor ondernemers:

 • Lagere energierekening: doordat u gebruik maakt van zonne-energie om water te verwarmen, hoeft u minder energie te verbruiken. Hierdoor zal uw energierekening lager uitvallen.
 • Duurzame keuze: met een zonneboiler draagt u bij aan een duurzamere toekomst. Zonne-energie is immers een schone en hernieuwbare energiebron.
 • Mogelijkheid tot subsidie: als u ervoor kiest om een zonneboiler aan te schaffen, komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie. Hierdoor wordt de investering een stuk aantrekkelijker.

Welke subsidies zijn er beschikbaar voor zonneboilers?

Als u als ondernemer besluit om een zonneboiler aan te schaffen, kunt u mogelijk in aanmerking komen voor verschillende subsidies. Hieronder bespreken we de belangrijkste subsidies:

 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een fiscale regeling die bedrijven de mogelijkheid biedt om fiscaal voordelig te investeren in energiebesparende technieken en duurzame energie. Als u investeert in een zonneboiler die voldoet aan de voorwaarden van de EIA, kunt u tot 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dit levert een aanzienlijk belastingvoordeel op.

 • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

De ISDE is een subsidie die bedoeld is om particulieren en bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame energie. Als u een zonneboiler aanschaft die voldoet aan de voorwaarden van de ISDE, kunt u een subsidiebedrag ontvangen dat kan oplopen tot enkele duizenden euro's.

 • Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE++)

De SDE++ is een subsidie die bedrijven stimuleert om te investeren in duurzame energieproductie. Het doel van de regeling is om de CO2-uitstoot te verminderen en de transitie naar duurzame energie te versnellen. Met de SDE++ kunt u een vergoeding krijgen voor de geproduceerde duurzame energie gedurende een periode van 15 jaar. De hoogte van de vergoeding hangt af van het soort project en de duurzaamheid ervan.

 • Gemeentelijke subsidies

Naast de landelijke subsidies zijn er ook gemeentelijke subsidies beschikbaar. Deze subsidies verschillen per gemeente en zijn vaak bedoeld om de aanschaf van duurzame energie-oplossingen te stimuleren. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Overige tips: waar moet u op letten bij de aanschaf van een zonneboiler?

Als u besluit om een zonneboiler aan te schaffen, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:

 • Capaciteit: zorg ervoor dat u een zonneboiler kiest die voldoende capaciteit heeft om te voorzien in uw warmwaterbehoefte. De capaciteit wordt uitgedrukt in liters en is afhankelijk van het aantal personen in uw bedrijf en het waterverbruik.
 • Kwaliteit: let bij de aanschaf van een zonneboiler op de kwaliteit van het systeem. Kies voor een gerenommeerd merk en controleer of het systeem voldoet aan de Europese normen en richtlijnen.
 • Installatie: laat de zonneboiler installeren door een erkend installateur. Dit is belangrijk voor een optimale werking en veiligheid van het systeem.
 • Onderhoud: zorg ervoor dat u de zonneboiler regelmatig laat onderhouden en schoonmaken. Dit verlengt de levensduur van het systeem en zorgt ervoor dat het optimaal blijft functioneren.

Energiesubsidie Nederland kan u indien gewenst in contact brengen met erkende installateurs.

Subsidie voor zonneboiler aanvragen?

Neem contact op met energiesubsidie Nederland voor meer informatie. Wij zijn u graag van dienst met onze subsidiedienstverlening.

Energiesubsidie Nederland
Verduurzamen mét subsidie
E-mailen
Bellen
Info
Instagram
LinkedIn